Qigong betekent zoveel als de kunst van energie of levenskracht. Qigong wordt beoefend ter verbetering van de algehele gezondheid en het welbevinden.

In deze qigonglessen wordt geleerd om diep te ontspannen en daardoor een interne beweging op gang te brengen. Deze interne beweging kan gestuurd worden zodat er een rondgang ontstaat die ook wel de macrocosmic orbit genoemd wordt. Eerst lichamelijk door zoveel mogelijk de afzonderlijke wervels, ribben en buikspieren te leren bewegen en vervolgens door actief te ontspannen een meer energetische circulatie te laten ontstaan.

Qigong wordt ook wel de chinese pranayama genoemd en ja ook de ademhaling zal diepgaand worden behandeld met name waar de druk van de ademhaling naar toe geleid kan worden zoals verschillende gebieden in de buik, de rug en zelfs de ledematen. De omgekeerde of voorgeboortelijke ademhaling is een verdere bewustwording van de ademhaling.

Yiquan of staande qigong bestaat uit een aantal staande houdingen die een aantal minuten wordt volgehouden. In de door overgave aan de zwaartekracht opgebouwde houdingstructuur worden adem en energie door middel van aandacht geleid.

Five relaxing exercises zijn ontworpen door een taijiquanmeester en zijn staande bewegende oefeningen waarin met name “zinken” getraind wordt en zijn een welkome afwisseling met de yiquanoefeningen.

Reeling silk of taijiball zijn oefeningen om te leren om armen te bewegen vanuit het zinken en het draaien van de tantien.