Pushing hands patronen

In het systeem van Huang Sheng Shyan zijn 18 fixed pushing hands patronen. Cheng Man Ching werkte eigenlijk alleen met  de “roll back-press and push” partner  oefening. Deze patronen bereiden je voor op het vrije pushen waarbij je niet weet waar de ander kracht op je gaat zetten. Er kunnen een tiental patronen aan bod komen te weten:

Seven movements (de seven pushes)

Continuous push and pluck (swinging arms)

HItting the drum

Cardinal push (roll back, press and push)

Pulling and pushing of the waist and shoulders

Round push (round arms)

Double shoulder push

Intercepting arms (elbow push)

Head like dragon-pearl, arms like snake

Open and close (hoort eigenlijk niet bij de 18 fixed pushing hands patronen maar bij de zes fajin patronen)

Fajin

betekent letterlijk vertaald explosieve energie: je pusht je partner vanuit een ontspannen met een naar voren komende doch zinkende struktuur waarbij de struktuur zich in alle richtingen uitzet wat de reden is waarom dit proces explosieve energie heet. In tegenstelling tot Jie jin (receiving energy) stopt je dus zelf wat bewegingsenergie in de push. We oefenen drie varianten van de slow push en een aantal pushing hands patronen. Het is verstandig om een goed begrip te hebben de vijf relaxing exercises.

Jiejin

wordt vertaald  als ontvangende energie : de partner pusht zichzelf. Het lesschema omvat stationaire oefeningen en bewegende pushing hands patronen en vrij pushen in de zin van “one pushes one jiejins”.  De jie jin patronen worden geoefend rechtstreeks op de borstkas, via ward off, press, shoulder stroke, pluck, roll back en elbow stroke in drie variaties.

Om jie jin in deze pushing handspatronen te kunnen oefenen is het uiteraard noodzakelijk om eerst het patroon te leren. De meeste taijibeoefenaars weten wel hoe “roll back” verloopt maar round arms behoeft enige uitleg.

Jie jin of receiving energy houdt in het accepteren van de druk van de ander en deze druk via een stabiele ontspannen structuur naar de grond te brengen en weer terug zonder er een eigen energie in te stoppen. Volgens Huang Sheng Shyan het hoogste nivo in taijiquan daar alleen maar de kracht van de partner of tegenstander gebruikt wordt.

Er zal dus veel aandacht besteed worden aan absorberen binnen de houding of beweging, interne golfbewegingen van ontspanning, de eigen intentie observeren en contact houden met de eigen balans en die van de partner wat ook wel sticking genoemd wordt.

Om te leren om de druk van de partner binnen de struktuur van de houding te ontvangen en zonder er iets aan toe te voegen terug te laten komen is het belangrijk om een goede partner te hebben die vanuit een niet-stabiele en wat stijve houding een zekere kracht met de armen gaat uitoefenen (pushen). Deze kracht mag in het begin niet zo groot zijn dat het “central equilibrium” verstoord raakt en zinken niet meer mogelijk is. Ook dient de partner de verstoring van zijn eigen evenwicht te accepteren en gewoon met de armen door te duwen totdat de uproot compleet is. Er zal dus tijd en aandacht gegeven worden hoe een “goede” partner te zijn binnen deze oefeningen.